Лидерите на Франция и Русия са обсъдили създаването на координационен механизъм

...
Лидерите на Франция и Русия са обсъдили създаването на координационен механизъм
Коментари Харесай

Путин и Макрон обсъдиха Сирия и атаката срещу МН17

Лидерите на Франция и Русия са разискали основаването на  координационен механизъм за Сирия , който да разреши извеждането на страната от спора, съобщи Дойче веле и news.bg.

Новината беше огласена от френския президент Еманюел Макрон пред публицисти, след срещата му с съветския държавен глава Владимир Путин в границите на Петербургския интернационален стопански конгрес.

По думите на Макрон,  механизмът би трябвало да бъде координиран  между Франция, Германия, Англия, Съединени американски щати, Русия, Йордания и Саудитска Арабия, Иран и Турция. Той не посочи по какъв начин ще работи механизмът, само че уточни, че участващите страни би трябвало да се спогодят по това в околните седмици.

" Трябва да приказваме за обстановката след войната. Целта е да бъде построена постоянна Сирия. " - акцентира френският президент.

Той акцентира, че от основно значение за уреждането на сирийския спора е приемането на  нова конституция,  както и провеждането на  избори с присъединяване на всички сирийци, в това число бежанците.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че няма опция на политическото решение за излаз от спора. По думите му, би трябвало да се гледа оптимистично и да се търси решение  с " политически средства ".

На конференцията след срещата сред двамата президенти беше наранена и тематиката за  сваления над Донбас малайзийски " Боинг " . По-рано беше обявено, че интернационалното следствие е открило, че ракетата " Бук ", с която е изумен самолетът, е изстреляна  от територията на 53-а зенитна ракетна бригада на съветската войска , дислоцирана в Курск.

Във връзка с това  Путин съобщи, че не е осведомен с детайлите  от заключението на интернационалната следствена група и че Русия може да признае заключения по случая " единствено при свое пълноценно присъединяване в следствието ".

Макрон  от своя страна уточни, че е  уверен в обективността на следствието по случая с офанзивата против малайзийския МН17.

Към двамата държавни водачи беше заложен въпрос за  украинския режисьор Олег Сенцов,  осъден в Русия на 20 години отнемане от независимост по обвиняване за подготовка на терористични актове. Сенцов към този момент 10 дни е в безсрочна гладна стачка.

Путин съобщи, че режисьорът е бил арестуван " за подготовка на терористични актове, а не за свята журналистическа активност ", бъркайки Сенцов с украинския публицист в Роман Сущенко, който също беше задържан в Русия. След това Путин смени тематиката с роман за арест на съветски публицист в Украйна, като попита за какво френската преса не се интересува от това.

По-рано участничките в групата " Pussy Riot " разгласиха във в. " Le Monde " послание към Макрон с молба да изиска от Путин освобождението на Сенцов.

Френският президент от своя страна съобщи, че по време на срещата е обсъждано както ставащото със Сенцов, по този начин и ориста на съветския режисьор Кирил Серебренников, който е под домакински арест, откакто беше упрекнат в разхищение на държавни средства. На неуместния за Кремъл Серебренников не беше разрешено да посети фестивала в Кан, където беше показан филмът му " Лято ". След премиерата публиката приветства на крайници отсъстващия режисьор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР